Noen har til og med blitt sinte når de har kjørt over brua og kommet helt inn til Tromsø by med bobiler og campingvogner, og så oppdage at de har kjørt feil. For Storgata Camping er ikke en campingplass.
Av Bjørn Egil Jakobsen (Tekst/Foto)
Kommer du til Tromsø med campingvogn, bobil eller vil leie hytte, så må du kjøre til Maria hos Tromsø Lodge & Camping i Tromsdalen. Dette er det eneste campingalternativet i selve byen, og campingplassen har vinteråpent. Storgata Camping, som ligger midt inne i Tromsø by, er bare et utested.
Denne artikkelen sto på trykk i Bobil og Caravan Magasinet nummer 3/2023.
Må snu og kjøre tilbake
Campingplassen i Tromsdalen er også en av mange som er en NBCC Camp, som betyr at medlemmer hos Norsk Bobil og Caravan Club får 10 prosent rabatt på oppholdet (se medlemsfordeler). Denne artikkelen sto på trykk i Bobil og Caravan Magasinet nummer 3/2023, og reportasjen ble hentet inn i mars samme år. Da lavet snøen ned i store mengder i Tromsø.
Daglig leder Maria Kristiansen tok imot magasinets medarbeider og viste oss rundt i byen. En av de første stedene hun tok oss med til var Storgata Camping. Altså stedet som ikke er en konkurrerende campingplass, men et utested i byen.
– Utestedet minner om en campingplass både i navnet og konseptet. Her kan man spille minigolf, og inne i lokalet har de ei campingvogn, men her kan du ikke campe. De som kjører feil må kjøre tilbake over brua og komme til oss, forklarer daglig leder Maria Kristiansen.
Da Bobil og Caravan Magasinet besøkte Tromsø i mars i fjor lavet snøen ned, og snømåking på campingplassen var et viktig gjøremål for daglig leder Maria Kristiansen og hennes kollegaer hos Tromsø Camping. Stedet du kan campe i Tromsø.
Lager kalender på utestedet
Det er altså Tromsø Camping du kan besøke med bobil og campingvogn. Heldigvis blir misforståelsen ofte avklart allerede når gjestene skal booke oppholdet sitt i Tromsø. Altså før de ankommer byen når de ringer eller sender e-post.
For det er ikke få henvendelser barsjef Augusta Andreassen og daglig leder Lars Kaupang hos Storgata Camping forteller at de har fått, og sitater fra de morsomste tilbakemeldingene lager de kalender av.
– Vi pleier å svare at alle er velkomne til oss for å spille minigolf, men at de må dra til Tromsdalen for å finne campingplass, forteller Augusta, som altså er barsjef på det populære utestedet i Tromsø sentrum.
Det er nok navnevalget som skaper forvirring, men utestedet har aktiviteter innendørs som gjerne er vanlig på campingplasser. I tillegg er det parkert en gammel Solifer campingvogn inne.
Mingolf er en vanlig aktivitet på campingplasser, men det kan du også spille på utestedet Storgata Camping.
Vareleveranser kommer feil
Utestedet åpnet i 2018, og både Maria og Augusta opplever at mange leverandører av varer også kjører til feil «campingplass». Noe som skjer ofte, og utenfor Storgata Camping er det i perioder stort sett daglig i sommersesongen at mange bobiler og biler med campingvogner må snu når de kommer fram.
– Vi har satt ut en plakat på både engelsk og tysk som forteller at vi ikke er campingplass. Mange blir sure og vi har blitt skjelt ut, men vi er altså bare et utested, smiler Augusta Andreassen. Hun sier at de gjerne tar mot campinggjestene på besøk for å spille minigolf og kose seg på utestedet, men de må sjekke inn hos Maria påTromsø Lodge & Camping først.
– Kom gjerne og spill minigolf, men overnattingen må dere ta hos Maria, sier barsjef Augusta Andreassen (t.h.) som jobber på utestedet Storgata Camping.
Moderne lokaler
I Tromsdalen tilbyr Tromsø Lodge & Camping moderne lokaler med restaurant, store fine servicehus, asfalterte oppstillingsplasser med kunstgress, og flotte hytter. Det meste på campingplassen oppleves som så og si nytt.
– Vi har gjester hele året både på hyttene og på oppstillingsplassene. Akkurat nå er alle hyttene utleid, og vi har flere bobilturister fra Europa på besøk, fortalte hun da Bobil og Caravan Magasinet besøkte henne i mars i fjor.
– Mange har kommet hit for å oppleve vinter og nordlys, og kursen på norske kroner er lav. Så nå får mange av gjestene våre full valuta for pengene, smiler Maria, mens hun selv etter kort tid måtte koste 20 centimeter med nysnø fra bilen sin. Midt på campingplassen drev en tysk turist på med det samme.
– Vi har gjester hele året, sier daglig leder Maria Kristiansen, som også selv er en ivrig camper på fritiden.
Store snøskavler
Store snømengder er ikke uvanlig kost i Tromsø, og utløser som regel ikke det store mediefokuset hos riksdekkende kanaler om ikke noe ekstra ordinært skjer.
På campingplassen må Maria og medarbeiderne hennes både brøyte hyppig rundt hyttene, rundt bobilene og langs veiene når det blir slike forhold, men for mange av gjestene er imidlertid snømengdene en kuriøs opplevelse å ta med seg hjem. Kinesere som hadde kommet med fly, og tyskere i bobiler, fikk gode vinteropplevelser.
For selv om vi var langt ute i mars så lavet snøen ned, og vi gikk forbi postkasser som var begravd inne i to meters høye snøskavler. Tromsøfolket brukte hver dag flere timer på å måke snø. Når beboerne endelig var ferdig, så kom det gjerne en brøytemaskin og måket snøen tilbake inn i innkjørslene til innbyggerne. Da som en hard brøytekant. Dette var helt vanlig, fikk vi vite av en tålmodig innbygger.
Postkasser fant du inne i to meters høye snøskavler i mars i fjor, men store snømengder hindret ikke Maria fra å holde åpent.
Vakre Sommarøy
Om sommeren har campingplassen i Tromsdalen også et gruslagt område som tas i bruk, men Maria oppfordrer alle som vil besøke Tromsø om å booke på forhånd. For har hun fullt, noe som ikke er uvanlig, så er nærmeste campingplass Skittenelv Camping 28 kilometer unna.
Tromsø har riktignok en perle til av en campingplass å by på, og som er omgitt av «grønn» sjø og vakker sandstrand. Kommer du hit om sommeren bør man ta turen også hit. Vi snakker om Sommarøy Camping & Marina. Her betaler man for oppholdet på en automat, og fra Tromsdalen er det ca. 6 mils kjøring for å oppleve Sommarøy. Du vil ikke bli skuffet om du kjører til Troms og Finnmark dersom du er ute etter en flott og kanskje for mange en unik arktisk campingopplevelse. Sommer som vinter.
Tromsø tar mot besøkende med mange tilbud. Vi kan kanskje starte med å nevne Ishavskatedralen, fjellheisen og Polaria.
Fjellheis og Polaria
– Tromsø har mye å by på, skryter daglig leder Maria, og mener at besøkende også må få med seg byens fjellheis. Dessverre så snødde vår planlagte tur med heisen bort denne marsdagen, men selene og fiskene man kan se hos Polaria midt i Tromsø by fikk vi hilst på.
Her kan man hilse på storkobbene Bella og Mai San, steinkobbene Loffen og Lyra, se steinbiten i hvitøyet, se på kveita, sjøstjerner, sjøpølser, kråkeboller, skalldyr og mange andre kjente nordlige fiskearter. Altså slik det ser ut under havoverflaten i nord så nærme som det går an å skape det i et akvarium.
Kinosalen med det 21 meter brede panoramalerretet var fullt av besøkende fra mange land, og når man går inn hit ser man virkelig at Tromsø har blitt en by som er stor også på vinterturisme.
På skjermen får besøkende se filmer fra Nord-Norge og Svalbard, og kommer man om sommeren vil du i kinosalen uansett få en liten «smakebit» av nordlys og vinter i nord.
– Er det dårlig vær ute kan man besøke Polaria, og man kan ta med familien til Tromsøbadet. Tromsø har mye å by på både sommer og vinter, lover Maria Kristiansen.
– Er det dårlig vær kan man besøke Polaria, sier Maria. Her kan du se steinbiten i hvitøyet.
Har egen bobil
Hun er selv også privat frelst av campinglivet. Har egen bobil, og kjører rundt og besøker andre steder når hun har fri fra jobben på sin egen campingplass. Hun forstår derfor de som ikke booker oppholdet lang tid i forveien, og heller ikke har laget stramme planer for turen, men skal du oppleve Tromsø by bør du altså booke før du kommer.
– Fra 20. mai til 20. september i 2022 hadde vi fullt hver dag. Spesielt i juni den sommeren var det vanvittig kaotisk, og vi måtte dessverre avvise mange hver dag. Det roet seg litt i juli. Så i disse periodene er det er lurt å booke plass på forhånd, sa daglig leder i mars i fjor.
Steinbiten er også litt nysgjerrig og kommer gjerne for å studere deg, men ikke stikk fingrene i vannet.
Eies av idrettslaget
Det er ikke få ansatte på den bynære campingplassen, som både eies og drives av det lokale idrettslaget i Tromsdalen. 10 årsverk fordelt på rundt 20 ansatte på helårsbasis, og noen sommerjobber til stedets ungdommer.
– Vi omsetter for 38 millioner kroner, og har nesten 80 prosent belegg på våre 58 hytter. På det meste har vi 354 campinggjester, fortalte hun i mars 2023.
Hun beskriver de typiske gjestene gjennom hele året som unge pensjonistpar med bobil og god tid, og som foretrekker gode fasiliteter og som gjerne drar inn til byen for å spise middag.
Hos Polaria kan man også studere selene både over og under vannflaten.
Er ute etter opplevelser
– Den andre gruppen av gjester er unge campere fra hele Europa som er ute etter opplevelser, fortsetter Maria Kristiansen, og legger ikke skjul på at hun skulle ønske at de kunne få et område inne i Tromsø by til campinggjestene som kommer for å nyte livet i byen for en dag eller to.
– Vi tar gjerne og driver en minicamping midt inne i byen hvis vi får godkjent et område til det. Det tror jeg næringslivet, og ikke minst utestedene ville tjent på, sier hun, og kan også trekke paralleller til hvordan hun selv som camper bruker bobilen.
Flere unge mennesker
– Vi ser også at det har blitt en del flere unge mennesker i bybobil eller «hjemmelagde» bobiler. Eller ombygde minibusser eller varebiler. Mange kommer også som teltturister. Fra stedene rundt om i Troms og Finnmark ser vi også en del barnefamilier som vil oppleve storbyen, forteller Maria til Bobil og Caravan Magasinet.
Hun har tidligere jobbet på hotell, og ifølge henne har campinggjestene som kommer til Tromsø god tid og ønsker å utforske regionen, mens på hotell er det mer forretningsfolk som har det travelt. Mindre stress, gjør det også mer behagelig for de ansatte.
Hvem som var Loffen og Lyra, eller Bella og Mai San, vet vi ikke, men fikk vi se den flotte «barten» til en av kobbene.
Kan ta buss inn til sentrum
Campingplassen ligger som du sikkert nå har skjønt ikke midt inne i Tromsø bys travleste handelssentrum, og med umiddelbar nærhet til de beste restaurantene, men du kan ta buss som går fra båthavna et lite stykke nedenfor campingplassen.
– Vi leier også ut sykler til de som ikke har det med seg. Tromsø har fine sykkelveier, og det er kort vei både til den populære fjellheisen og den kjente Ishavskatedralen som også mange besøker, sier Maria.
Tromsø byr også på flere museum, båtturer, fjellturer og mange andre helårs- og vinteraktiviteter. Selv hadde campingplassen i 2022 80.000 gjester. Omtrent halvparten var caravanister og bobilfolk, ifølge daglig leder Maria Kristiansen.
Her kan man se hvordan det ser ut under havoverflaten i nord så nærme som det går an å skape det i et akvarium.
Man er ikke avhengig av å treffe værmessig når man besøker Tromsø. For det er mye å finne på for de fleste.
Det er en grunn til at mange turistskip er innom Tromsø gjennom hele året, og mange turister som kommer i hopetall med fly for å se på nordlyset og oppleve den arktiske vinteren. Ta gjerne turen også i bobil/campingvogn.
I Bobil og Caravan Magasinet finner du gjennom året mange flotte reisetips fra både Norge, Norden og Europa.
Har du også gode reisetips du kan tenke deg å dele med våre lesere? Send gjerne bilder og litt tekst til: bjornegil@nbocc.no
Bobil og Caravan Magasinet gies ut av Norsk Bobil og Caravan Club.
Ikke medlem enda?
Du kan betale med vipps, og så kommer siste nummer i posten i løpet av bare noen få dager: https://www.nbocc.no/innmelding/
Her kan du også ta en titt på medlemsfordelene: https://www.nbocc.no/medlemsfordeler/