STADIG FLERE FÅR OPP ØYNENE FOR CAMPING
En trend de siste årene er at flere også har begynt å se på små campingvogner, ulike teltløsninger og mindre bobiler, men mange drømmer fortsatt om store luksuriøse campingvogner og bobiler.
Av Sven Furuly og Bjørn Egil Jakobsen (tekst og foto)
Den store caravan og bobilmessen i Düsseldorf er hver høst arena for produsenter, forhandlere og har mer enn en kvart million besøkende hvert år. Caravan Salon, som messen heter, ble arrangert for første gang i 1962 og fortsatt er campingvognene en viktig del av utstillingen.
Friluftsliv og camping har gjennom de vel 60 årene vært gjennom en rivende utvikling, og det har de siste tiårene gjerne gått fra smått til stort.
Denne størrelsen var ikke uvanlig for noen tiår siden da våre eldste veteraner startet med camping, men siden har campingvognene blitt større og større. Og mange har gått over til bobiler.
«Jungel» av modeller
I takt med økt levestandard ble også teltlivet og små campingvogner byttet ut med store campingvogner. De siste tiårene har også bobilinteressen skutt i været, og i dag finner du «en jungel» av ulike modeller og utstyr tilpasset de forskjellige kundegruppene. I tillegg er det ikke lenger bare nødvendig å lære seg forskjellene på alkovebil, halvintegrert og helintegrert.
Mange vil fortsatt ha stor og romslig campingvogn eller bobil, men på de siste messene vi har vært på kan det nesten synes som det litt enklere campinglivet fra 1960- og 70-tallet også er i ferd med å få en renessanse. Camping er i alle fall populært.
Bobilene har blitt større, mer luksuriøse og noen campere har også med seg på tur en liten bil, men dette har langt fra alle råd til. For de fleste av oss stopper det med drømmen.
«Bybobiler» og «vanlife»
På messene der det mange utstillinger av små vogner med enkle løsninger, og som gjerne også har en relativt rimelig innstegspris. Vognene har gjerne lav vekt, noe som gjør de til en perfekt kombinasjon sammen med elbil som trekkbil.
Men man kommer selvsagt fortsatt over campingvogn-og bobilnyheter hvor komfort, raus plass og luksuriøse løsninger gjør campingvogner til rullende luksusboliger.
Det er også mange som velger mindre «bybobiler», eller «van» som mange sier. «Vanlife» har for eksempel blitt et populært uttrykk, og mange bygger også om varebiler for å kunne ta del i campinglivet. Spesielt blant de yngste generasjonene. Valgene er mange.
Elbiler har gjort sitt inntog, og i Tyskland har for eksempel flere spesialisert seg på å bygge VW ID Buzz om til camping. Telt på taket, selv på personbiler, har blitt populært for mange.
Ombygging og telt
I høstens utgaver av Bobil og Caravan Magasinet har vi tatt våre lesere gjennom de 16 utstillingshallene i Düsseldorf, på Caravan XPO på Hellerudsletta her i Norge, og Dyrskun i Seljord for å finne inspirasjon til våre lesere.
Vi registrerer også at mindre varebiler spesielt i Tyskland er i ferd med å bli populære til camping. Flere ulike firma der har spesialisert seg på å bygge om elbilen VW Buzz til camping, og det produseres også campingmoduler man kan sette inn i bilen før campingturen og ta ut når man kommer hjem.
Camptools er en av mange leverandører i Tyskland av campingmoduler til små varebiler.
Telt er igjen veldig populært
Vi har også kommet over mange ulike teltløsninger både for tradisjonell bruk på bakken, på biltaket, i kombinasjon som kombicamp, og til og med telt som festes bak på tilhengerkula akkurat som et sykkelstativ (som du kan lese mer om i nummer 6/2023).
I tillegg har vi møtt leverandører her i Norge som bygger varehengere, som også kan brukes til å reise rundt i Norge, Norden og Europa på campingferie. Kreativiteten er stor, og det finnes løsninger i ulike prisklasser som passer de fleste som er fristet av camping.
13. januar går startskuddet for nok en campingmesse i Stuttgart i Tyskland, og Bobil og Caravan Magasinet vil også her være på plass for å se hva som rører seg av campingnyheter og finne inspirasjon vi kan bringe videre til våre lesere. Våre reportasjer fra CMT-messa i Stuttgart kommer i nummer 1 og 2/2024, som sendes ut til medlemmene til Norsk Bobil og Caravan Club.
Bybobilene har også en stor kundegruppe, og vi har sett mange snertne løsninger. Søk gjerne på internett på ordet "Vanlife", som har blitt veldig populært.
Kjøring langs skogs- og fjellveier, gjerne kombinert med jakt og fiske er mange interessert i, men det er nok få nordmenn som investerer i de aller største doningene.
Bobil og Caravan Magasinet gies ut av Norsk Bobil og Caravan Club seks ganger i året.
Ikke medlem enda?
Du kan betale med vipps, og så kommer siste nummer i posten i løpet av bare noen få dager: https://www.nbocc.no/innmelding/
Her kan du også ta en titt på medlemsfordelene: https://www.nbocc.no/medlemsfordeler/